20/2/07

Mataró, Ciutat Industrial a la Ciutat Comercial i de Serveis

Fa uns quaranta anys, que Mataró era una de les Ciutats mes Industrials de l’Estat. Tenia moltes i també grans empreses, i la majoria de la Població tenia el seu lloc treball a Mataró, no existia el subsidi d’atur, degut que tampoc existien treballadors amb atur. Es treballaven 48 hores per setmana, inclòs els dissabtes, tothom feia algunes hores extraordinàries i al mateix temps degut que tenien 8 dies de festa l’any recuperables, es tenia que treballa cada setmana, apart de les 48 hores, dues hores i mitja mes, per recuperar les festes, els dies de vacances eren con màxim 15 dies. (La majoria treballava unes 60 Hores la Setmana), la vida laboral començava per la majoria en els catorze anys.
El treballar tantes hores no vol dir, tingué mes poder econòmic, tot el contrari, solament es tenien els diners per viure molt senzillament, no es podrien comprar cap cotxe, ni menys pogué pagar hipoteques.
En els anys dels 60, el factor ma d’obra, era molt important en tots el processos productius, això segurament es el motiu principal que tothom tingues feina. Actualment es treballen menys hores, i tenint mes persones en l’atur, tot degut que la tecnològica que ha substituir la ma del treballador.
Moltes empreses d’aquell temps, no existeixen actualment. El motiu de la seva desaparició es : Que no vàrem fer cap inversió per entrar en la nova època de la modernització i tecnològica, tampoc va invertir amb coneixements ni en formació de personal, tan a nivell de treballadors com a els directius, en poques paraules es vessin tingué que fer totalment noves de cap a peus. Això, es el motiu que moltes quedaven totalment obsoletes, amb els seus productes desfasats , ni competitius ni amb preus ni qualitat, sense cap opció de mercat.
Les primeres empreses que vàrem patit el canvi, fórem les que per sobreviure tinguessin que haver agut d’invertir mes en la tecnologia productiva i en la tecnològica en el seu producte, foren els tallers de construcció de Maquinària, això va provoca la seva desaparició, i vàrem arrossega també de els petits tallers que treballaren per elles.
Algunes de les empreses de construcció de maquinaria desaparegudes: Albo, S.A. – Abril, S.A. -Trabal, S.A. – Linares, S. A. – Torres i Cia. – Pruna – Telcisa – Talleres CYPP – Ray – Roura – Fundició Font.
Després va arriba el torn a les Empreses Tèxtils, de tota de vida : Molforts, S. A. – Subirà – Manufacturas A.Gassol, S.A. – Industrial Mataró-Girona, S. A. (MARFA) – Imbern, S.A. – Antonio Roy – Generos de Punto Enric, S.A. – Torrelles – Gama – Generos de Punt Colomer – Manuf. Goliath (Marti-Pascual) . Manuf. Canyamas – S.A. Asensio - Clement Marot.- Tintex (i d’ altres moltes, no tant conegudes o importants)
Després les Empreses de la construcció (la majoria els seus clients, eren les Empresa de Mataró, que vàrem tancat primer) : Graupera – Ocerans – Valls – Borja – Busca – Gallemi (i d’altres no tant conegudes)
Les persones que vàrem perdé el seu lloc de treball, segurament van ser d’uns quants milers.
Això va provoca la creació de moltes noves empreses, totes elles son petites indústries i de serveis, que han necessitat una inversió inicial o de posta en marxa molt petita i mínima, i també molta gent a tingut que buscar feina lluny de casa seva, i el seu lloc de treball actualment es a forà de la Ciutat.
Actualment, tenint moltes immobiliàries, moltes agencies de viatges, moltes oficines bancàries, moltes botigues de poca dimensió, (apart d’alguna gran superfície), tenint moltes empreses d’informàtica, tenint moltes oficines tècniques especialitzades, tenint molt de restaurants, i bars, etc.
La gent treballa menys de 40 Hores a la setmana, tenint 30 dies de vacances, el poder econòmic de la família es molt mes alt, això permet pogué disposat de cotxe, pagat hipoteques i crèdits, i disposem de les noves tecnologies en la llac.
A Mataró, les Empreses mes grans son: Ajuntament de Mataró, Hospital de Mataró, i l’Ensenyament Públic (degut que tots el personal treballa per el Dep. d’Ensenyament de la Generalitat).
La Ciutat de Mataró, ha passat de una Ciutat de moltes empreses Industrials a una Ciutat de Serveis i Comercial. Esperen que en el futur amb la nova façana marítima i els nous hotels, Mataró sigui també un punt turístic i això ens aproximi mes a la Gran Capital de Barcelona.
Preguntes que amb faig: Dintre del terme del Municipi de Mataró, es queda terreny per la ubicació de noves indústries.
Els nostres nets, en el dia de demà, tindran que buscar el seu lloc treball a fora del nostre Municipi, per falta d’ Indústries.En un futur tot seran empreses multinacionals, les petites empreses estan condemnades a desapareixia

Mostra un mapa més gran